Posni kolač sa čokoladom i narandžom

 

Sastojci:

Biskvit: 
• 350 mililitara sveže ceđenog soka od narandže 
• 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka 
• 120 grama šećera 
• 2 kesice vanilin šećera 
• naribana korica 2 narandže 
• 180 grama pečenih mlevenih oraha 
• 100 grama oštrog brašna 
• 2 kašike tamnog gorkog kakaoa 
• 1 kesica praška za pecivo 
• 100 mililitara ulja

Premaz (fil): 
• 100 grama posne čokolade 
• 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit 
• 120 grama posnog mlevenog keksa
• 1 kesica vanilin šećera 
• 150 mililitara sveže ceđenog soka od narandže 

Priprema:
1. Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscediti ukupno 500 mililitara soka (otprilike trebaju 4 srednje jako sočne narandže). 
2. Orahe staviti u tiganj i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta, vodeći računa da ne zagore. Pečene orahe prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 grama oraha samleti, a ostatak naseckati za posipanje. 
3.  Biskvit: U posudu nasuti 350 mililitara soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mlevene orahe i prosejane praškaste sastojke. Sve dobro promešati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mešanje. 
4. Smesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) obložen pek papirom i peći na 160 stepeni oko 25-30 minuta (jači šporet); za slabije rerne povećati temperaturu na 180 stepeni. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Ostaje sočan i mekan, nešto kao brauniz. 
5. Prohlađen premazati u tankom sloju šipkovim pekmezom, čisto da se fil ne bi odvajao.
6. Premaz (fil): Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomešanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmešati mleveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smesu i sve fino sjediniti. Fil naneti na biskvit i posuti seckanim pečenim orasima. 
7. Kolač seći na kocke ili štanglice po želji. Može da se služi topao ili ohlađen.


Prijatno!

Comments