Baklava sa čokoladom i orasima

 


Sastojci
kore za baklavu - 1 pakovanje 

Za nadev
• orasi - 2 šolje, mleveni  
• čokolada - 100 g, narendana 
• limeta - 1 komad, kora, narendana 
• šećer - 2 kašike 
• griz - 2 kašike 
• maslac - 100 g 
• mineralna voda - 50 ml, gazirana 
• ulje - 100 ml 

Za sirup
• šećer - 3 šolje 
• voda - 2 šolje 
• limun - 3 koluta

Priprema
1. Pomešamo gaziranu mineralnu vodu i ulje u maloj šerpi za mazanje kora. Stavljamo je na ringlu i zagrevamo dok ne provri, nakon toga sklanjamo sa vatre. Ostavljamo je sa strane da se ohladi, a za to vreme spremamo sirup. 

2. U posudi pomešamo šećer, vodu i šajbne limete, stavljamo na ringlu i kada smesa provri, smanjujemo vatru, tako da vri lagano. Kada je gotovo i nju sklanjamo i ostavljamo da se ohladi.

3. Svi sastojci za nadev se pomešaju u odgovarajućoj posudi. Uzimamo kore, odvajamo list i na 3-4 m od početka stavljamo oklagiju. Podvijamo kraj i četkom mažemo celu koru ohlađenom smesom od ulja i gazirane vode. Po dužini rasporedimo oko 2-3 kašike nadeva, nakon čega uvijamo oklagijom u rolnu. Da bi ispalo kao harmonika dva kraja se izguraju ka sredini oklagije. Stavljamo u posudu za pečenje pomoću oklagije i tek je tada vadimo. Pre nego što se uvije, mažemo samu oklagiju maslacem. Na isti načih oblikujemo i preostale kore.

4. Dobijene rolate poređamo i oštrim nožem isečemo na parčiće. Odozgo namažemo baklavu istopljenim maslacem i tada stavljamo u rernu da pečemo do željene preplanulosti. Dok je još topla prelivamo sirupom. 

5. Ostavljamo da odstoji u toku noći, pre nego što konzumiramo baklavu sa čokoladom i orasima. 

 
Prijatno! 

Comments