Sastojci
kore za baklavu - 1 pakovanje
Za nadev
• orasi - 2 šolje, mleveni
• čokolada - 100 g, narendana
• limeta - 1 komad, kora, narendana
• šećer - 2 kašike
• griz - 2 kašike
• maslac - 100 g
• mineralna voda - 50 ml, gazirana
• ulje - 100 ml
Za sirup
• šećer - 3 šolje
• voda - 2 šolje
• limun - 3 koluta
Priprema
1. Pomešamo gaziranu mineralnu vodu i ulje u maloj šerpi za mazanje kora. Stavljamo je na ringlu i zagrevamo dok ne provri, nakon toga sklanjamo sa vatre. Ostavljamo je sa strane da se ohladi, a za to vreme spremamo sirup.
2. U posudi pomešamo šećer, vodu i šajbne limete, stavljamo na ringlu i kada smesa provri, smanjujemo vatru, tako da vri lagano.
Kada je gotovo i nju sklanjamo i ostavljamo da se ohladi.
3. Svi sastojci za nadev se pomešaju u odgovarajućoj posudi.
Uzimamo kore, odvajamo list i na 3-4 m od početka stavljamo oklagiju.
Podvijamo kraj i četkom mažemo celu koru ohlađenom smesom od ulja i gazirane vode.
Po dužini rasporedimo oko 2-3 kašike nadeva, nakon čega uvijamo oklagijom u rolnu.
Da bi ispalo kao harmonika dva kraja se izguraju ka sredini oklagije.
Stavljamo u posudu za pečenje pomoću oklagije i tek je tada vadimo.
Pre nego što se uvije, mažemo samu oklagiju maslacem.
Na isti načih oblikujemo i preostale kore.
4. Dobijene rolate poređamo i oštrim nožem isečemo na parčiće.
Odozgo namažemo baklavu istopljenim maslacem i tada stavljamo u rernu da pečemo do željene preplanulosti.
Dok je još topla prelivamo sirupom.
5. Ostavljamo da odstoji u toku noći, pre nego što konzumiramo baklavu sa čokoladom i orasima.
Prijatno!
Izvor: https://bonapeti.rs/
Comments
Post a Comment