SASTOJCI
Kora
• 6 kom belanaca
• 100 gr šećera
• 60 gr pečenih što finije mlevenih lešnika
• 4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
• 2 kašike tamnog kakaoa
• 2 čajne kašičice praška za pecivo
• 40 ml ulja
Za natopiti kore
• 1.5-2 dl mleka
• želji čokoladnog likera
• 10 gr vanilin šećera
Krem
• 8 dl punomasnog mleka
• 120 gr gustina
• 6 kom žumanaca
• 70 gr šećera
• 125 gr maslaca
• 50 gr bele čokolade
• 100 gr belog eurokrema
• 50 gr noisette čokolade
• 100 gr tamnog eurokrema
• 300 ml krem šlaga
• 10 gr mlevenog želatina
PRIPREMA
Krem
1. Umutiti gustin, žumanca i šećer i dodati oko 1 dl hladnog mleka, sjediniti da nema grudvica.
2. Ostatak mleka staviti na šporet da se zagreje. Kad je mleko zakuvano, skuvati gusti krem uz stalno mešanje.
3. Skinuti sa šporeta i površinu krema prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje.
Kora
1. Umutiti belanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, smesa treba da bude čvrsta . Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo.
2. Lešnike peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samleti što finije.
3. U smesu dodati praškaste komponente i ručno mešati (samo lagano prevrtati smesu). Na kraju lagano dodati i ulje uz mešanje.
4. Smesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 stepeni oko 15-ak minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru po visini iseći na 2 dela.
Nastavak krema
1. U mlak krem dodati naseckan maslac i dobro izmiksirati. Podeliti krem na 2 dela.
2. U prvi deo dodati istopljenu belu čokoladu i beli eurokrem, a u drugi deo dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo )
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mešanje dodati 2 kašike svetlog krema i dobro promešati, pa polovinu želatina dodati u svetli krem i dobro promešati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promešati.
4. Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog krem šlaga . U svaki krem ručno umešati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svakog krema i dobili ste savršen krem za ukrašavanje.
5. Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svetli krem, ukrašavanje po želji i to je to .
POSLUŽIVANJE
Ostaviti je na hlađenje, najbolje preko noći. Kad skinete obruč, okolo je ukrasite po želji.
Torta je bogata, jako sočna i kremasta.
Prijatno!
Comments
Post a Comment