KREM TORTA

 


SASTOJCI

Kora 
• 6 kom belanaca 
• 100 gr šećera 
• 60 gr pečenih što finije mlevenih lešnika 
• 4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna 
• 2 kašike tamnog kakaoa
• 2 čajne kašičice praška za pecivo 
• 40 ml ulja 

Za natopiti kore 
• 1.5-2 dl mleka
•  želji čokoladnog likera 
• 10 gr vanilin šećera 

Krem 
• 8 dl punomasnog mleka 
• 120 gr gustina 
• 6 kom žumanaca 
• 70 gr šećera 
• 125 gr maslaca 
• 50 gr bele čokolade 
• 100 gr belog eurokrema 
• 50 gr noisette čokolade
• 100 gr tamnog eurokrema 
• 300 ml krem  šlaga
• 10 gr mlevenog želatina

PRIPREMA 

Krem

1. Umutiti gustin,  žumanca i šećer i dodati oko 1 dl hladnog mleka, sjediniti da nema grudvica. 
2. Ostatak mleka staviti na šporet da se zagreje. Kad je mleko zakuvano, skuvati gusti krem uz stalno mešanje. 
3. Skinuti sa šporeta i površinu krema prekriti prozirnom folijom. Ostaviti na hlađenje. 

Kora

1. Umutiti belanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, smesa treba da bude čvrsta . Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. 
2. Lešnike peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samleti što finije. 
3. U smesu dodati praškaste komponente i ručno mešati (samo lagano prevrtati smesu). Na kraju lagano dodati i ulje uz mešanje. 
4. Smesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 stepeni oko 15-ak minuta, zavisno od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi. Potpuno ohlađenu koru po visini iseći na 2 dela. 

Nastavak krema

1. U mlak krem dodati naseckan maslac i dobro izmiksirati. Podeliti krem na 2 dela. 
2. U prvi deo dodati istopljenu belu čokoladu i beli eurokrem, a u drugi deo dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo ) 
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mešanje dodati 2 kašike svetlog krema i dobro promešati, pa polovinu želatina dodati u svetli krem i dobro promešati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promešati.
4. Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog krem šlaga . U svaki krem ručno umešati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje. U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svakog krema i dobili ste savršen krem za ukrašavanje.
5. Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svetli krem, ukrašavanje po želji i to je to .

POSLUŽIVANJE

Ostaviti je na hlađenje, najbolje preko noći. Kad skinete obruč, okolo je ukrasite po želji. Torta je bogata, jako sočna i kremasta.

 Prijatno! 

Comments