• 4 belanca ukoliko su sitnija jaja, ili 3 krupna
• 4 kašike šećera
• na vrh kašičice praška za pecivo (1 kesica na sve 4 korice )
• 1 kašika brašna
• 100 gr blendiranih oraha ( može i mlevenih )
Fil:
• 16 sitnijih ili 12 krupnih žumanaca
• 200 gr šećera
• 200 gr crne čokolade
• 200 gr margarina
• 150 gr blendiranih oraha
Fil II:
• 200 gr šećera
• 400 ml slatke pavlake
• 100 gr mlevenog keksa
• 50 gr margarina
Priprema:
1. Prvo pravimo fil II. Staviti na srednju vatu šećer da se otopi i karamelizuje.
Povremeno mešati i paziti da ne zagori.
Kada se istopi šećer dodati margarin, zapeniće, pazite ruke i mešati da se i on otopi.
Zatim naliti 200 ml zagrejane slatke pavlake i mešati da se sjedini.
Ostaviti da vri minut.
Videćete počeće grudvice da se odvajaju, tada skloniti sa vatre i kroz metalnu sitnu rešetku procediti u drugu posudu.
Ostaviti proceđeno da se hladi i mešati, ukoliko se masnoća odvaja izmešati energično da se sjedini pa naliti 100 ml slatke pavlake i opet izmešati. Drugih 100 ml dodajete kasnije.
Staviti u zamrzivač dok radite ostalo.
2. Priprema kora.
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom u jaku penu pa dodati orahe, brašno i prašak za pecivo i sjediniti.
Istresti u obložen pleh 26 cm ili 30 x 20 ( može i koji cm veći ) i staviti da se peče dok ne dobije svetlo braon boju, nekih 15 minuta. Da korica ostane mekana na dodir.
Može se peći u velikom plehu od rerne po 8 belanaca ( 6 krupnijih ) pa korica preseći na pola, tako skraćujemo vreme pečenja.
Pošto ispečete korice proverite fil u zamrzivaču. Promešajte i ako je hladan izvadite ga iz frižidera.
3. Za drugi tj. prvi fil ulupati žumanca sa šećerom pa staviti na paru ( šerpa sa žumancima na veću šerpu u kojoj vri voda ) i kuvati oko 15 minuta.
Dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi pa skloniti da se hladi.
Kada bude mlako ulupati margarin sobne temperature pa mu dodati mlak krem i sve izmutiti.
Zatim dodati i orahe.
U fil iz frižidera doliti preostalih 100 ml slatke pavlake i mutiti mikserom.
Neće se potpuno umutiti kao šlag biće ređe ali dodajete 100 gr mlevenog keksa. Izmešajte i filovi su gotovi.
Najbolje je staviti kesu u kalup u kojem ste pekli korice pa staviti prvu koru, karamel fil, pa čokoladni. Mažete onaj koji vam je gušći prvi. druga kora, opet filovi i tako do kraja. Staviti preko noći u frižider.
Filovi su nešto mekši, a kada torta prenoći u frižideru filovi su fantastično kremasti mekani, nisu tvrdi.
4. Sutradan okrenuti na tacnu i dekorisati. Ukoliko nemate pleh sa višljim ivicama može i đuveč tepsija, a ako morate na tacnu a filovi vam se čine ređi rešite to dodavanjem keksa ili oraha ili pravljenjem ivica od kartona koje će da drže sastrane.
5. Ohlađenu tortu dekorisati po želji.
Prijatno!
Comments
Post a Comment