Sastojci:
• 1 čaša mleka
• 1 čaša vode
• 1/2 čaše ulja
• 1 kašika šećera
• 10 g suvog kvasca
• 2 jaja
• 7 čaša mekog brašna
• 100 g maslaca/putera
• 1, 1/2 kašika soli
• 500 g sitnog sira
• 200 g šunkarice
Priprema:
1. U veću posudu staviti toplo mleko, toplu vodu, ulje sobne temperature, šećer, kvasac, jedno žumance i dva belanca. Preostalo žumance koristiti za premazivanje. Sve promešati varjačom, pa dodavati po malo brašna i mešati. Mešamo sve dok se testo ne zgusne, tako da je varjačom teže da se meša.
2. Zatim dodajemo opet po malo brašna kako bi se umesilo testo. Mekano i skoro lepljivo za ruke. Dodati maslac i nastaviti mešanje. Kada se maslac skoro spojio sa testom dodati so i onda sve rukama gnječiti. Masa će postati masnija, ali se neće lepiti za ruke.
3. Kada su se i maslac i so ugradili, u testo posuti još malo brašna i završiti sa mešanjem.
4. Posuti posudu sa malo brašna, staviti testo, pa posuti i odgore, pokriti krpom i ostaviti sat vremena na toplom mestu kako bi testo naraslo. Kada testo naraste na radnoj površini premesiti ga. Testo je masnije, pa nema potrebe za brašnom.
5. Podeliti testo na 12 približno jednakih delova, pa svaki deo testa oblikovati u lopticu. Pokriti najlonom i ostaviti 5 – 10 minuta da odstoji. Uzimati po jednu lopticu, pa rukama je stiskati i razvući na neku veličinu otprilike 15 x 20 cm, možda malo manje. Staviti kašiku nadeva, pa ih uviti u obliku po želji.
6. Poslagati u pleh podmazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Prekriti najlonom, folijom, celofanom, čime imate, pa preko stavite krpu i ostavite 20 – 30 minuta na toplom da tako odstoje. Posle 20 – 30 minuta uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i za to vreme će rolnice još da odstoje. Kada se rerna zagrejala umutiti ono ostavljeno žumance sa kašikom mleka i premazati rolnice.
7. Pospite semenke ukoliko to želite. Stavite da se peku dok ne porumene, a to je nekih 25 minuta, zavisno od rerne. Pečene rolnice premazati u tankom sloju uljem, pokriti krpom i ostavite 10ak minuta da odstoje pa poslužiti.
Prijatno!
Comments
Post a Comment