Sastojci:
• 200 g neslanog maslaca plus dodatno za podmazivanje kalupa
• 200 g tamne čokolade 70 % kakaa
• 1 velika kašika jake kafe
• 6 velikih jaja
• 250 g šećera
• 70 g kakaa u prahu plus dodatno za posipanje
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 160 stepeni. Premažite kalup obima 20 cm sa malo maslaca i obložite papirom za pečenje. Stavite vatrostalnu posudu iznad posude sa vodom koja vri na srednje laganoj vatri. Grubo naseckanu čokoladu i maslac rezan na kockice ubacite u vatrostalnu posudu i pustite da se rastope, povremeno mešajući da smesa postane glatka i sjajna. Pažljivo pomerite posudu sa vatre, umešajte kafu i ostavite da se smesa malo ohladi.
2. Odvojite žumance i belance u dve različite posude. Umutite sneg od belanaca, otprilike minut-dva. Dodajte šećer u žumance i mutite 7 minuta ili dok ne poprime bledožutu boju. Sipajte u smesu kakao u prahu i prstohvat soli, a zatim laganim pokretima mešajte da se lepo sjedine. Zatim umešajte otopljenu čokoladnu smesu i, na kraju, lagano umešajte belance, preklapajući špatulom smesu dok ne postane fina i glatka.
3. Prebacite je u pripremljeni kalup i stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 1 sat ili dok čačkalica koju ste zaboli u testo ne iziđe čista. Ostavite da se kolač skroz ohladi, a zatim ukrasite po želji.
Prijatno!
Izvor: https://www.kurir.rs/
Comments
Post a Comment