Osnovni recept za palačinke

Osnovni recept za palačinke 


Količina: oko 12 palačinki

Sastojci: 

• 3 krupna jajeta

• 1 šolja (150 g ) univerzalnog (oštrog) brašna

• 2 supene kašike šećera 

• malo soli

• 370 ml mleka

• 4 supene kašike maslaca


Priprema:

1. Umutite jaja u velikoj posudi. Sipajte brašno, šećer i so u drugu posudu i postepeno dospite mleko, neprekidno mešajući kako biste sprečili zgrušavanje.

2. Sipajte smesu u jaja i mutite dok ne dobijete glatku masu. Pokrijte je plastičnom folijom i odložite u frižider na 30 minuta.

3. Umutite testo još jednom po vađenju iz hladnjaka. Istopite 1 supenu kašiku maslaca u tiganju. Sipajte jednu malu kutlaču testa u tiganj. Rotirajte tiganj kako bi se testo ravnomerno razlilo.

3. Stavite na umerenu vatru i pecite dok donji deo ne postane zlatnosmeđe boje.

4. Okrenite palačinku drvenom špatulom. Na isti način ispecite ovu stranu i prevrnite na tanjir. Dodajte još malo maslaca i pripremite drugu palačinku. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve testo. Stavite sve palačinke na jednu gomilu i pripremite ih za filovanje.

Izvor: M. N.

Comments