Osnovni recept za palačinke
Količina: oko 12 palačinki
Sastojci:
• 3 krupna jajeta
• 1 šolja (150 g ) univerzalnog (oštrog) brašna
• 2 supene kašike šećera
• malo soli
• 370 ml mleka
• 4 supene kašike maslaca
Priprema:
1. Umutite jaja u velikoj posudi. Sipajte brašno, šećer i so u drugu posudu i postepeno dospite mleko, neprekidno mešajući kako biste sprečili zgrušavanje.
2. Sipajte smesu u jaja i mutite dok ne dobijete glatku masu. Pokrijte je plastičnom folijom i odložite u frižider na 30 minuta.
3. Umutite testo još jednom po vađenju iz hladnjaka. Istopite 1 supenu kašiku maslaca u tiganju. Sipajte jednu malu kutlaču testa u tiganj. Rotirajte tiganj kako bi se testo ravnomerno razlilo.
3. Stavite na umerenu vatru i pecite dok donji deo ne postane zlatnosmeđe boje.
4. Okrenite palačinku drvenom špatulom. Na isti način ispecite ovu stranu i prevrnite na tanjir. Dodajte još malo maslaca i pripremite drugu palačinku. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve testo. Stavite sve palačinke na jednu gomilu i pripremite ih za filovanje.
Izvor: M. N.
Comments
Post a Comment