TURŠIJA

TURŠIJA 

Količina: 1,5 litar
Vreme pripreme: 30 min
Vreme kuvanja: 15 min
Potrebno je: 

• 16 malih glavica crnog luka za kiseljenje 
• 7 velikih šargarepi, očišćenih i tanko iseckanih 
• 1/2 veze celera, isečenog na tanke kriške 
• 1/2 malog karfiola, razdeljenog na cvetiće
• 3 male tikvice, sitno iseckane
• 4 zelene i 4 žute paprike, očišćene od koštica i isečene na male kriške
• 5 litara belog sirćeta
• 1 supena kašika suncokretovog ulja
• 2 supene kašike šećera
• 2 karanfilića
• malo belog bibera
• 1 štapić cimeta
• 2 lovorova lista
• malo soli 

 Priprema: 

1. Sterilišite 3 tegle sa poklopcem. 
2. Stavite luk, šargarepe, celer, karfiol, tikvice i paprike u veliku šerpu. Sipajte dovoljnu količinu sirćeta da prelijete povrće. 
3. Dodajte šećer, ulje, so, karanfilić, lovorov list, cimet i biber i promešajte. Stavite na jaku vatru i pustite da proključa. Kuvajte 5 minuta i ostavite 5 minuta da se ohladi. 
4. Procedite povrće i stavite u sterilisane tegle, ostavijajući 5 cm prazno do vrha. Prelijte uljem i zavrnite poklopce. 
5. Stavite tegle u veliku šerpu punu vode i ostavite da ključa 10 minuta. Pustite da se voda potpuno ohladi. 
6. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.


Izvor: M.N.

Comments