PEKMEZ OD ŠLJIVA
Vreme pripreme: 30 min
Vreme kuvanja: 1 ipo h
Potrebno je:
• 1 kg čvrstih, zrelih šljiva, isečenih na 4 dela
• 1 kg jabuka za kuvanje, oljuštenih, očišćenih od jezgra i krupno iseckanih
• 500 g crnog luka, sitno iseckanog
• 2 češnja belog luka, sitno iseckana
• 1 supena kašika svežeg korena đumbira, oljuštenog i sitno iseckanog • 1 supena kašika semena slačice • 1 supena kašika soli
• 2 šolje (500 ml) crvenog vinskog sirćeta
• 450 g smeđeg šećera
Priprema:
1. Sterilišite 6 tegli sa poklopcem
2. Stavite šljive, jabuke, seme slačice, crni i beli luk i so u veliku šerpu, na tihu vatru i pustite da proključa. Ostavite da se krčka 30 minuta ili dok ne omekša.
3. Dodajte sirće i smeđi šećer. Kuvajte 45 minuta ili dok se ne zgusne.
4. Pustite da se smlači. Sipajte u sterilisane tegle i zavrnite poklopac.
5. Stavite tegle u veliku šerpu punu vode i ostavite
da ključa 10 minuta. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Comments
Post a Comment