PEKMEZ OD JAGODA

 PEKMEZ OD JAGODA


Vreme kuvanja: 25 min 

Potrebno je: 
• 1,25 kg čvrstih zrelih jagoda, opranih 
• sok i kora jednog limuna 
• 4 1/2 šolje (900 g) šećera 
• 4 supene kašike vode 
• 2 kašičice konjaka
 

Priprema: 
1. Sterilišite 3 tegle sa poklopcem. 
2. Stavite jagode, koru i sok limuna u veliku posudu i dobro promešajte. 
3. Sipajte šećer i vodu u veliku u šerpu i zagrejte na umerenoj vatri 5 minuta, uz neprekidno mešanje. Dodajte mešavinu sa jagodama i konjak. Skinite sa vatre i ostavite da odstoji 2 sata.
4. Stavite da ključa na umerenoj vatri 20 minuta uz neprekidno mešanje, ili dok se jedna kašičica pekmeza, stavljena u hladan tanjirić, ne stegne u roku od 2 minuta.
5. Pustite de se smlači. Sipajte u sterilisane tegle i zavrnite poklopac.
6. Stavite tegle u veliku šerpu punu vode i ostavite da ključa 10 minuta. Pustite da se voda u potpunosti ohladi.
7. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu. 


Izvor: M.N.

Comments