PEKMEZ OD JAGODA
Potrebno je:
• 1,25 kg čvrstih zrelih jagoda, opranih
• sok i kora jednog limuna
• 4 1/2 šolje (900 g) šećera
• 4 supene kašike vode
• 2 kašičice konjaka
Priprema:
1. Sterilišite 3 tegle sa poklopcem.
2. Stavite jagode, koru i sok limuna u veliku
posudu i dobro promešajte.
3. Sipajte šećer i vodu u veliku u šerpu i zagrejte na umerenoj vatri 5 minuta, uz neprekidno mešanje. Dodajte mešavinu sa jagodama i konjak. Skinite sa vatre i ostavite da odstoji 2 sata.
4. Stavite da ključa na umerenoj vatri 20 minuta uz
neprekidno mešanje, ili dok se jedna kašičica
pekmeza, stavljena u hladan tanjirić,
ne stegne u roku od 2 minuta.
5. Pustite de se smlači. Sipajte u sterilisane tegle i zavrnite poklopac.
6. Stavite tegle u veliku šerpu punu vode i ostavite da ključa 10 minuta. Pustite da se voda u potpunosti ohladi.
7. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Comments
Post a Comment