PARADAJZ - PIRE

 PARADAJZ-PIRE

Količina: 6 litara 
Vreme pripreme: 30 min 
Vreme kuvanja: 3 h 30 min

 Potrebno: 

 7 kg čvrstog zrelog paradajza, očišćenog od semenki i krupno iseckanog 
 1 kg crnog luka, oljuštenog i krupno iseckanog 
 1 kg šargarepa, oljuštenih i krupno iseckanih 
 400 g celera, krupno iseckanog 
 200 g svežeg peršuna, žalfije ili bosiljka 
 1 češanj belog luka 
• 1 šolja (250 ml) hladno cedenog maslinovog ulja 
 1 kašičica soli 

 

Priprema:

1. Sterilišite 3 tegle sa poklopcem od 1/2 litre 

*Sterilisanje tegli: stavite stolnjak u veliku šerpu (da ne bi došlo do lomljenja prilikom kuvanja), preko toga tegle, napunite vodom šerpu i ostavite da se krčka 20 minuta. Držite u vodi dok ne spremite ajvar. Držite poklopce u ključaloj vodi 10 minuta da bi bili sterilisani.
2. Sipajte paradajz, crni luk, šargarepu, celer, lišće i beli luk u veliku šerpu i stavite na tihu vatru. Pustite da provri, uz povremeno mešanje. Poklopite i ostavite da se krčka 2 ipo sata, uz povremeno mešanje. 
3. Dodajte ulje i posolite. Kuvajte 1 sat na umerenoj vatri. Pustite da se malo ohladi. Sipajte u sterilisane tegle i zavrnite poklopac. 
4. Stavite tegle u veliku šerpu punu vode i ostavite da ključa 10 minuta. Pustite da se voda potpuno ohladi. 
5. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu. 


Izvor: M.N.

Comments