PARADAJZ-PIRE
Količina: 6 litara
Vreme pripreme: 30 min
Vreme kuvanja: 3 h 30 min
Potrebno:
• 7 kg čvrstog zrelog paradajza, očišćenog od semenki i krupno iseckanog
• 1 kg crnog luka, oljuštenog i krupno iseckanog
• 1 kg šargarepa, oljuštenih i krupno iseckanih
• 400 g celera, krupno iseckanog
• 200 g svežeg peršuna, žalfije ili bosiljka
• 1 češanj belog luka
• 1 šolja (250 ml) hladno cedenog maslinovog ulja
• 1 kašičica soli
Priprema:
1. Sterilišite 3 tegle sa poklopcem od 1/2 litre
*Sterilisanje tegli: stavite stolnjak u veliku šerpu (da ne bi došlo do lomljenja prilikom kuvanja), preko toga tegle, napunite vodom šerpu i ostavite da se krčka 20 minuta. Držite u vodi dok ne spremite ajvar. Držite poklopce u ključaloj vodi 10 minuta da bi bili sterilisani.
2. Sipajte paradajz, crni luk, šargarepu, celer, lišće i beli luk u veliku šerpu i stavite na tihu vatru. Pustite da provri, uz povremeno mešanje. Poklopite i ostavite da se krčka 2 ipo sata, uz povremeno mešanje.
3. Dodajte ulje i posolite. Kuvajte 1 sat na umerenoj vatri. Pustite da se malo ohladi. Sipajte u sterilisane
tegle i zavrnite poklopac.
4. Stavite tegle u veliku šerpu punu vode i ostavite da ključa 10 minuta. Pustite da se voda potpuno ohladi.
5. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Comments
Post a Comment