MARMELADA OD ĐUMBIRA I LIMETA
Količina: 3 litre
Vreme pripreme: 30 min
Vreme kuvanja: 2h
Potrebno je:
• 1 kg limeta, isečenog na tanke kriške
• 8 šolja (2 litre) vode
• 7 ipo šolja (1,5 kg) šećera
• 1 supena kašika svežeg korena đumbira, oljuštenog i sitno narendanog
• 4 supene kašike konjaka
• 125 g kandiranog đumbira, krupno iseckanog
Priprema:
1. Sterilišite 6 tegli sa poklopcem.
2. Sipajte limete i vodu u veliku posudu, poklopite i ostavite da prenoći.
3. Prespite mešavinu u veliku šerpu i pustite da proključa na tihoj vatri. Poklopite i ostavite da se krčka oko 1,5 h ili dok kora ne omekša.
5. Dospite šećer i mešajte dok se ne
istopi.
6. Kuvajte 20 minuta, ili dok se jedna kašičica marmelade, stavljena u hladan tanjirić, ne stegne u roku od 2 minuta.
7. Skinite sa vatre i bacite vrećicu sa đumbirom. Sipajte konjak i đumbir. Ostavite na odstoji 10 minuta i promešajte.
8. Pustite da se smlači. Sipajte u sterilisane tegle zavrnite poklopac.
9. Stavite tegle u veliku šerpu punu vode i ostavite da ključa 10 minuta. Pustite da se voda u potpunosti ohladi.
10. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Comments
Post a Comment