Da vas čujemo: Ajvar od PEČENIH ili BARENIH paprika?

Zimu bez ajvara je nemoguće zamisliti.

Poznato je da svaka domaćica u Srbiji ima svoj recept za zimnicu, za koji misli da je najbolji i to je sasvim okej. Ali ipak, postoji jedno, osnovno pravilo oko koga se sve slažu, a to je da bez dobre paprike nema ni dobrog ajvara. Paprika mora da bude velika, crvena i mesnata i tu dileme nema. Najbolja je čuvena kurtovka. 

Ipak, postoji i jedna dilema, i to ona večita oko koje se i dan danas ukrštaju gastronomska koplja, da li je bolji onaj od barenih ili pečenih paprika. E sad, jasno je da će vam biti draži onaj ajvar koji ste jeli kada ste bili mali, zato što vam je taj ukus blizak, poznat, asocira vas mamu, baku, dom... i zato vas i pitamo - Koji vam je srcu draži, ajvar od pečenih ili od barenih paprika? 

E sad, ajvar od barenih paprika je mnogo lakše napraviti. Nema onog besomučnog ljušćenja paprika, a konačni ukus je činjenica dosta blaži i kiselkastiji, dok je onaj od pečenih intenzivnijeg ukusa, mnogo je gušći, a pošto se i satima peče na ulju i mnogo masniji. Ipak, neki bi rekli i jedini pravi. Mi vam dajemo dva proverena recepta, za obe vrste, pa vi procenite sami i pišite na u kometarima koji vam je lepši i kako ga vi spremate. 

 AJVAR OD BARENIH PAPRIKA
Potrebno je:  

 7 kg paprika
 3 l vode
 2 kašike sirćeta
 ½ ulja
 250 g šećera
 250 g soli
 beli luk po ukusu


 Priprema: 

1.  Papriku očistite od semenki, skinite peteljke i isecite ih na komade. 
2. Vodu, sirće i so staviti da provri, pa dodajte paprike i barite ih dok ne omekšaju.
3. Paprike sameljite na mašini za mlevenje mesa, pa ih propržite na ulju dok ne ispari sva tečnost. 
4. Na kraju dodajte seckani beli luk i napunite tegle.


  AJVAR OD PEČENIH PAPRIKA
Potrebno je: 

• 30 kg crvene mesnate paprike, 
• 1,5 l ulja, 
• 200 g soli 

 Priprema: 

1. Ispecite paprike, najbolje na plotni šporeta na drva ili u rerni, pa ih stavite u šerpu i prekrijte providnom folijom da se potpare i ohlade kako biste ih lakše oljuštili. 
2. Oljuštite paprike, očistite ih od semenki i stavite u đevđir preko noći da se dobro ocede. 
3. Sutradan ih sameljite u mašini za mlevenje mesa. 
4. Staviti veću šerpu na šporet da se malo zagreje, sipajte litar ulja, pa kada se zagreje, dodajte mlevenu papriku i so, promešajte, pa pržite na laganoj vatri od dva ipo sata uz stalno mešanje.
5. Pred kraj dodajte ostatak ulja i nastavite da mešate. 
6. Ajvar je gotov kada kroz njega provučete kašiku, a iza nje ostaje beli trag. 
7.  Tegle zagrejte u rerni, pa u zagrejane tegle sipajte vruć ajvar, odmah zatvoriti tegle i staviti u rernu na 100 stepeni oko sat vremena, isključite rernu, pa ga ostavite da se ohladi. 

Ako volite ajvar sa paradajzom ili patlidžanom po receptima domaćica iz cele Srbije, ovi recepti za ajvar koje smo sakupili za vas učiniće vas pravim majstorom.

Prijatno!

Comments